by Joey Booy
Share
by Joey Booy
Share
Hey! leuk dat je onze Blog over lichtpunten bepalen leest! Licht is een essentieel element in elke woning, en daarom ben je hier waarschijnlijk ook. Het bepaalt de sfeer, benadrukt de architectuur en zorgt voor een veilige en comfortabele leefomgeving. Bij het bepalen van de lichtpunten in jouw woning zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de grootte en indeling van de ruimte, de functie van de ruimte en je persoonlijke voorkeuren. In deze blog bespreken we hoe je de lichtpunten in de woning kunt bepalen.
Kies de lichtpunten op basis van de grootte en het gebruik van de ruimte
Bij het bepalen van de lichtpunten in de woning begin je met na te denken in de termen:Basisverlichting en sfeerverlichting. basisverlichting is verlichting in de vorm van grote spots, ledstrips en inbouwspots – eigenlijk onzichtbare lichtbronnen. Sfeerverlichting is de plaatselijke verlichting vaak te zien in de vorm van een bijzonder armatuur. Denk aan een lamp boven de tafel, een lampje naast je bed of een stoere kroonluchter in de gang.
Lichtpunten bepaal je met twee soorten punten, ofwel inbouwdozen of wandcontactdozen/stopcontacten, de centraaldozen heb je nodig voor een hangend armatuur aan het plafond, ook de spots halen hun stroom vanuit de centraaldoos. de stopcontacten voor de sfeerverlichting zijn vaak verborgen of uit het zicht. Neem je een grote bedwand dan kun je de stopcontacten voor je slaapkamer sfeerlampen daar goed in verstoppen.
De grootte en indeling van de ruimte zijn belangrijke factoren bij het bepalen van de lichtpunten in uw woning. Een kleine ruimte heeft minder lichtpunten nodig dan een grote ruimte – teveel licht is ook niet goed. Zorg daarom dat alle lampen of spotjes dimbaar zijn. Analyseer ook de indeling van de ruimte en bepaal waar u de lichtpunten nodig heeft denk hierbij ook aan wandkasten die later geplaatst worden. Je kunt met spotjes prima een afstand van een meter van de muur aanhouden, bij een plafondhoogte tot 3 meter. Probeer 1,5 – 2 meter tussen de spots aan te houden op de lengte van de kamer. Dit is geen verplichting maar een handvat! In een slaapkamer wilt u bijvoorbeeld een sfeer lichtpunt bij het bed, terwijl in een keuken meerdere basis lichtpunten nodig zijn om het werkblad te verlichten.
Kies de verlichting voor zowel overdag als ’s avonds.
De functie van de ruimte bepaalt ook de benodigde lichtpunten. In een woonkamer wilt u bijvoorbeeld sfeerverlichting voor ’s avonds, maar ook functionele verlichting voor een betere sfeer in huis voor overdag. In een badkamer heeft u dan weer heldere verlichting nodig voor bijvoorbeeld het scheren of aanbrengen van make-up. Door de LED technologie verbruikt een lamp ongeveer 10-20x minder stroom dan de oude gloeilampen. Het geeft een enorm warm en luxe gevoel als de verlichting ook overdag brandt.
Wij vinden dat de basisverlichting overdag het huis van sfeer moet voorzien. In de avond dim je de basisverlichting of zet je deze helemaal uit. De sfeerverlichting neemt het dan over. Voorzie ook hierin altijd en in elke lichtbron een dimmer, zodat je niet het idee hebt dat je avonds in een voetbalstadion zit!
Houd rekening met de lichtbronnen
Bij het bepalen van de lichtpunten in uw woning is het ook belangrijk om rekening te houden met de lichtbronnen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar het aantal Kelvin en het aantal Lumen. Kelvin heeft een schaal bepaald voor de ‘warmte van licht’. Deze schaal loopt van 1.200 – 10.000 van heel warm licht, naar extreem wit licht.
Het aantal lumen geeft de lichtkracht van de lichtbron aan.
Welk type lichtbron u kiest, bepaalt namelijk de sfeer en de functionaliteit van de verlichting. een verdeeld lichtbeeld met als richting 2700 kelvin vinden wij de beste optie!
Maak een lichtplan
Een lichtplan kan u helpen bij het bepalen van de lichtpunten in uw woning. Maak een plattegrond van de ruimte en teken hierop de gewenste lichtpunten. Hierbij kun je rekening houden met de eerder genoemde factoren, zoals de grootte en indeling van de ruimte en de functie van de ruimte. Ook kunt u in het lichtplan opnemen welk type lichtbron u wilt gebruiken en hoe u de verlichting wilt bedienen, bijvoorbeeld met een schakelaar of een dimmer. Wij zijn geen affiliate, maar de dimmer hier aangegeven als link is volgens ons de beste dimmer, met een goed aantal stelmogelijkheden, voor bijna alle (dimbare) led-verlichting!
Kom je er met het maken van een lichtplan niet uit? Stuur ons je plattegrond en de gewenste indeling en wij kijken mee!
Voeg indirecte verlichting toe aan je lichtplan
Indirecte verlichting kan zorgen voor een warme en gezellige sfeer in uw woning. Hierbij wordt het licht niet direct op de oppervlaktes gericht, maar juist indirect. Denk hierbij bijvoorbeeld een lamp met een lampenkap die aan de bovenkant open is. Het licht weerkaatst dan via het plafond dan de ruimte in. Een goed voorbeeld hiervan is een zogenaamde ‘uplighter’. Veel indirecte lichtbronnen hebben een stopcontact aan de wand nodig. Staat jouw zitgroep ver van de muur? dan doe je er goed aan om vloerstopcontacten toe te voegen voor onder de bank.
Wat vond je van deze blog?
Heb je vragen of opmerkingen? contact ons gerust!
Eenvoudige handvatten om de juiste lamp op de juiste plek te zetten. Lees onze blog en voorkom veelgemaakte fouten
Ben je toe aan een hele andere stijl thuis? lees in deze blog waarmee je eenvoudig kunt beginnen
Slapen in een kamer van het Hilton, maar dan thuis. Lees onze praktische tips voor een hotel chique slaapvertrek