Categories: Interieurtips, Licht

by Joey Booy

Share

Categories: Interieurtips, Licht

by Joey Booy

Share

Licht is een essentieel element in elke woning. Het bepaalt de sfeer, benadrukt de architectuur en zorgt voor een veilige en comfortabele leefomgeving. Bij het bepalen van de lichtpunten in uw woning zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de grootte en indeling van de ruimte, de functie van de ruimte en uw persoonlijke voorkeuren. In deze blog bespreken we hoe u de lichtpunten in uw woning kunt bepalen.

Kies de lichtpunten op basis van de grootte en functie van de ruimte

De grootte en indeling van de ruimte zijn belangrijke factoren bij het bepalen van de lichtpunten in uw woning. Een kleine ruimte heeft minder lichtpunten nodig dan een grote ruimte – teveel licht is ook niet goed. Zorg daarom dat alle lampen of spotjes dimbaar zijn. Analyseer ook de indeling van de ruimte en bepaal waar u de lichtpunten nodig heeft. In een slaapkamer wilt u bijvoorbeeld een lichtpunt bij het bed, terwijl in een keuken meerdere lichtpunten nodig zijn om het werkblad en de kookplaat te verlichten.

Kies de verlichting voor zowel overdag als ’s avonds.

De functie van de ruimte bepaalt ook de benodigde lichtpunten. In een woonkamer wilt u bijvoorbeeld sfeerverlichting voor ’s avonds, maar ook functionele verlichting voor het lezen van een boek. In een badkamer heeft u da n weer heldere verlichting nodig voor bijvoorbeeld het scheren of aanbrengen van make-up. Door de LED technologie verbruikt een lamp ongeveer 10-20x minder stroom dan de oude gloeilampen. Het kan een enorm luxe gevoel geven als de verlichting ook overdag brandt.

Houd rekening met de lichtbronnen

Bij het bepalen van de lichtpunten in uw woning is het ook belangrijk om rekening te houden met de lichtbronnen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar het aantal Kelvin en het aantal Lumen. Kelvin heeft een schaal bepaald voor de ‘warmte van licht’. Deze schaal loopt van 1.200 – 10.000 van heel warm licht, naar extreem wit licht.

Het aantal lumen geeft de lichtkracht van de lichtbron aan.

Welk type lichtbron u kiest, bepaalt namelijk de sfeer en de functionaliteit van de verlichting. Een aantal lampen met 2700 kelvin vinden wij de beste optie!

Maak een lichtplan

Een lichtplan kan u helpen bij het bepalen van de lichtpunten in uw woning. Maak een plattegrond van de ruimte en teken hierop de gewenste lichtpunten. Hierbij kunt u rekening houden met de eerder genoemde factoren, zoals de grootte en indeling van de ruimte en de functie van de ruimte. Ook kunt u in het lichtplan opnemen welk type lichtbron u wilt gebruiken en hoe u de verlichting wilt bedienen, bijvoorbeeld met een schakelaar of een dimmer. Een uitgebreid plan zorgt voor duidelijk tijdens het aankopen en installeren van de lampen!

Voeg indirecte verlichting toe aan je lichtplan

Indirecte verlichting kan zorgen voor een warme en gezellige sfeer in uw woning. Hierbij wordt het licht niet direct op de oppervlaktes gericht, maar juist indirect. Denk hierbij bijvoorbeeld een lamp met een lampenkap die aan de bovenkant open is. Het licht weerkaatst dan via het plafond dan de ruimte in. Een goed voorbeeld hiervan is een zogenaamde ‘uplighter’.

Wat vond je van deze blog?

Heb je vragen of opmerkingen? contact ons gerust!

Related Posts